MarIAS Projesi kapsamında, “Aslan Balığı Yakalama ve Tadım Etkinliği ile Su Sümbülü Toplama Etkinliği” 31 Ekim-02 Kasım’da Hatay’da gerçekleştirildi

MarIAS Projesi kapsamında, “Aslan Balığı Yakalama ve Tadım Etkinliği ile Su Sümbülü Toplama Etkinliği” 31 Ekim-02 Kasım’da Hatay’da gerçekleştirildi

MarIAS Projesi kapsamında, “Aslan Balığı Yakalama ve Tadım Etkinliği ile Su Sümbülü Toplama Etkinliği” 31 Ekim-02 Kasım’da Hatay’da gerçekleştirildi

“Aslan Balığı Yakalama ve Tadım Etkinliği ile Su Sümbülü Toplama Etkinliği” 31 Ekim-02 Kasım’da Hatay’da

Denizel istilacı yabancı türlerin kontrolü amacıyla aslan balığı ve su sümbülü ile etkili bir şekilde mücadele edebilmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla UNDP ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Hatay’da etkinlikler düzenliyor.

2018 yılından bu yana, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMPGM) ile iş birliği içinde ve Küresel Çevre Fonu’nun finansal desteği ile yürütülen “Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi (MarIAS)”, denizlerdeki biyolojik çeşitliliğin korunmasına destek olmayı ve istilacı türlerin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefliyor. UNDP ve DKMPGM bu türlerin kontrolü konusunda toplumu bilinçlendirmek ve farkındalığı artırmak amacıyla 31 Ekim ile 02 Kasım 2022 tarihleri arasında Hatay’da etkinlikler düzenliyor.

Denizel istilacı yabancı türler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’nin denizel biyolojik çeşitliliğine yönelik başlıca tehditlerden biri olarak tanımlanıyor. 2020 yılı sonu itibarıyla Türkiye denizlerinde tespit edilen 539 yabancı türün 105’inin istilacı karaktere sahip olduğu saptandı. Bu türlerin etkilerinin azaltılması, girişlerinin kontrol altına alınması ve engellenmesi yerli türlerin ve habitatların geleceği açısından hayati bir önem taşıyor.

Etkinliklerin ilki, bu türlerden biri olan aslan balığı ile etkili bir şekilde mücadele edebilmek için avcılığının ve tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla aslan balığı yakalama ve tadımını içeriyor. Diğeri ise, yine bir istilacı tür olan su sümbülünün deniz kaplumbağaları için oluşturduğu tehdidi azaltmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla su sümbülü toplama aktivitesinden oluşuyor.

Faaliyetler, aslan balığının deniz ekosistemi ve ekonomi için oluşturduğu tehditler ve bu balığın avlanması gibi hedefli kontrol önlemlerinin önemi ile su sümbülünün olumsuz etkileri ve bu bitki ile mücadele yollarını sergileyecek.

31 Ekim – 02 Kasım 2022 tarihlerinde Hatay’da düzenlenecek etkinliklerimizde sizi de aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Konuşmacılar ve detaylı program akışını ekte bulabilirsiniz.

Daha fazla bilgi veya basın röportajları için lütfen iletişime geçin:
Esra Özçeşmeci, UNDP Türkiye, esra.ozcesmeci@undp.org

LCV için lütfen iletişime geçin: esra.ozcesmeci@undp.org

****

UNDP, krizlere dayanıklı toplumlar inşa etmek ve herkes için yaşam kalitesini yükseltecek türden büyümeyi artırarak sürdürmek amacıyla toplumun her kesiminden insanlarla ortaklık kuruyor. Sahada 177 ülke ve bölgede, güçlü bireyler ve güçlü toplumların oluşturulmasına katkı sağlayacak küresel perspektif ve yerel içgörüler sunuyoruz. tr.undp.org

X